Všetci vieme, čo sú schody a v mnohých prípadoch si nevieme predstaviť, že by na týchto chýbalo zábradlie. Teda ak myslíme napríklad schodiská, ktoré sa nachádzajú v našom interiéri, ale samozrejme tiež v exteriéri. V mnohých prípadoch je tento doplnok schodov potrebný, pomáha nám udržiavať stabilitu. A bezpochybne je potrebný aj na balkónoch, to hádam ani nie je nutné rozpisovať. Ide teda o to, že zábradlia sú častou a veľakrát neodmysliteľnou súčasťou interiérov aj exteriérov. Poukážme však na to, že nie sú všetky rovnaké. Vyrábajú sa z rôznych materiálov a tým pádom majú aj rôzne vlastnosti. A máme na nich rôzne požiadavky, pričom bezpečnosť a stabilita sú základom, ale nie sú v tomto prípade jediným kritériom.

Schody, zábradlie

Ako odznelo, trh ponúka široký výber zábradlí a s pribúdajúcimi rokmi sa zlepšuje ich dizajn, tiež technika výroby. Tým pádom si spotrebitelia skutočne majú z čoho vyberať a v nemalej miere tak berú tento pôvodne bezpečnostný doplnok tiež ako dekoráciu pre svoj interiér či exteriér. Alebo im ide o to, aby sa zábradlie vizuálne ideálne prispôsobilo priestoru, kam sa umiestni. A v lepšom prípade sem samozrejme prinieslo inováciu priestoru a doladilo štýl schodiska, balkónu či terasy.

Vonkajšie zábradlie

Aby nepodliehalo viditeľnému poškodeniu už po pár rokoch. Práve preto je častou voľbou nerezove zabradlie, ktoré rozhodne niečo znesie a vydrží a spomedzi ostatných alternatív má tiež najvyššiu životnosť. A zároveň jednoduchú údržbu. Odporúča sa pretrieť ho cca 2 krát do roka prípravkom, aby si nerezová oceľ uchovala svoj lesk. So všetkým ostatným si však poradí sama, resp. odoláva mnohým bežným faktorom poškodenia a nevzniká na ňom korózia. Môže sa preto funkčne využiť aj v exteriéroch.

12.10.2021