„Mám rád akékoľvek víno ale musí byť suché“. Tento trend naklonený viac v prospech vín typu Zinfandel či Rizling vyvrcholil hlavne v poslednom desaťročí. Naproti tomu sú sladké vína považované skôr za akési ženské pitie, aj keď história nám „tvrdí“ pravý opak. Mnoho z vín s dlhoročnou až storočnou tradíciou boli a sú práve sladké vína.

Do tejto kategórie patria aj dezertné, ktoré sa pijú len po malých kalíškoch a ich výnimočná chuť vynikne v kombinácii s jedlom alebo sladkým dezertom. Poznáte ich?

hrozny

 
Fortifikované vína

Jednou z historicky najvýznamnejších vín sú vína obohatené o vínny destilát (brandy). V dôsledku prerušenia kvasenia v nich zostáva vysoký obsah zvyškového (neskvaseného) cukru a všetky majú jedno spoločné: vysoké percento alkoholu.  

Sherry

Sherry je jedno z najvšestrannejších dezertných vín na svete a je vyrábané v niekoľkých štýloch na juhu Španielska. Suché neoxidujúce sherry akou je napríklad Manzanilla, má jedinečnú príchuť mandlí, citrusov a soli a naproti tomu vOlorose zacítite skôr hlbšie a robustnejšie tóny kávy, vanilky či karamelu.
Portské

Rovnako ako sherry, aj portské sa vyznačuje rôznymi štýlmi ale na rozdiel od sherry je vždy sladké a zvyčajne červené. Portské Ruby má hlbokú rubínovo-červenú farbu a príchuť čokolády zatiaľ čo v jantárovo-žltom Tawny nájdete skôr decentné tóny sušeného ovocia, karamelu a orechov.  
Ďalšie známe fortifikované vína sú marocká Madeira, sicílska Marsala, austrálske Rutherglen Muscat a francúzske Banyuls.

 
Vína z neskorého zberu (s ušľachtilými plesňami)

Botrytické vína sú zvláštnou kategóriou sladkých vín. Hmlisté a chladné jesenné dni podporujú rast ušľachtilej plesne Botrytis cinerea a úplným dozretím hroznových bobúľ sa zvyšuje aj obsah cukrov. Výsledkom sú vína s jedinečnými príchuťami ako je zázvor, pomarančová esencia a med.

červené víno

Tokajské

Jedno z pravdepodobne najsladších vín na svete je tokajské https://www.vyhravam.sk/tokajske-vino/  Tokaji Aszú má nízky obsah alkoholu, takmer olejovitú konzistenciu a medovú chuť. Najvzácnejším typom je však Eszencia vyrobená z muštu z hroznových cibéb vylisovaných vlastnou váhou.
Podobné vína sa produkujú aj vo Francúzsku: Sauternes a Chenin Blanc (neskorý zber).

Objavte neznáme chute sladkých dezertných vín
5 (100%)1

9.12.2018